оал≥ц≥¤ громадських орган≥зац≥й та ≥н≥ц≥атив
за в≥льну в≥д тютюнового диму ”крањну

√оловна стор≥нка

¬се про нас

ƒокументи
”часники
ѕроекти
Ѕюлетен≥
ѕрес-рел≥зи

ћи про все

Ќовини
јнал≥тика
«акони
Ќакази, постанови
–амкова  онвенц≥¤ з  онтролю над “ютюном
ƒосв≥д друз≥в
ќсновн≥ ‘акти ѕро “ютюн
Tobacco Control and Public Health in Eastern Europe
—айт противосто¤ни¤ табачной индустрии
÷ентр помощи бросающим курить  ¬»“
—истема »нформации на –усском ¤зыке по ѕрофилактике јлкогольных, “абачных и прочих »нтоксикантных ѕроблем
∆урнал тех, кто не боитс¤ быть трезвым
Alcohol and Drug Information Centre - ADIC-Ukraine
 

ѕрес-рел≥з

18 лютого 2013 року†

 афе, бари та ресторани виконують закон про заборону кур≥нн¤ на 93%

ѕрот¤гом с≥чн¤ 2013 року волонтери  оал≥ц≥њ Ђ«а в≥льну тютюнового диму ”крањнуї зд≥йснили мон≥торинг заклад≥в ресторанного господарства у 13 обласних центрах ”крањни, у  иЇв≥ та м≥стах  риму. ћетою мон≥торингу було оц≥нити реальний р≥вень виконанн¤ «акону є4844-17, ¤кий повн≥стю заборон¤Ї кур≥нн¤ у прим≥щенн¤х заклад≥в ресторанного господарства. јктив≥сти в≥дв≥дали 1133 заклади Ц ресторани, бари, кафе, паби, пивоварн≥, б≥ль¤рдн≥ та н≥чн≥ клуби. √оловний висновок зд≥йснених перев≥рок: закон повноц≥нно працюЇ у 93% випадк≥в, а порушенн¤ не нос¤ть систематичного характеру.

«д≥йснити такий широкий мон≥торинг вдалось завд¤ки залученню дес¤тк≥в громадських орган≥зац≥й по вс≥й крањн≥. ћон≥торинг зд≥йснено у таких м≥стах ≥ рег≥онах: ’арк≥в, ≤вано-‘ранк≥вськ, Ћуганськ, „ерн≥г≥в, ќдеса, ¬≥нниц¤, ”жгород, Ћьв≥в, ∆итомир, ƒонецьк,  ињв, „еркаси, «апор≥жж¤, а також у 6 м≥стах  риму.

ƒл¤ мон≥торингу було розроблено методолог≥ю, ¤ка дозволила Ђохопитиї вс≥ адм≥н≥стративн≥ райони у кожному з м≥ст-учасник≥в мон≥торингу. ” кожному м≥ст≥ було сформовано волонтерськ≥ групи, ¤к≥ пройшли в≥дпов≥дний ≥нструктаж щодо вимог закону.

Ѕ≥льш≥сть заклад≥в актив≥сти в≥дв≥дали у веч≥рн≥й час (починаючи з 16:00) Ц найв≥рог≥дн≥ший час в≥дв≥данн¤ заклад≥в кл≥Їнтами. «г≥дно з «аконом, порушенн¤ми вважали кур≥нн¤ сигарет та каль¤н≥в ≥ на¤вн≥сть на столах поп≥льничок усередин≥ прим≥щень.

ћон≥торинг ви¤вив:

- у 93% заклад≥в не кур¤ть ≥ дотримуютьс¤ закону;

- у 76 закладах (з≥ 1133) курили, що складаЇ приблизно 7% в≥д загальноњ к≥лькост≥;

- найб≥льше порушень ви¤влено у н≥чних клубах, барах, б≥ль¤рдних, каль¤нних та ≥нших Ђспец≥ал≥зованихї закладах.

«а результатами ви¤влених порушень актив≥сти над≥слали скарги до територ≥альних орган≥в ƒержавноњ ≥нспекц≥њ з питань захисту прав споживач≥в.

Ц «а пер≥од д≥њ закону, ¤ким заборонено кур≥нн¤ в закладах ресторанного господарства, територ≥альн≥ органи ƒержспожив≥нспекц≥њ зд≥йснили 110 перев≥рок субТЇкт≥в господарюванн¤, у 32 з ¤ких встановлено порушенн¤, Ц зауважила виконуюча обов'¤зки √олови ƒержавноњ ≥нспекц≥њ ”крањни з питань захисту прав споживач≥в ќксана —околова. - ƒо порушник≥в застосовано б≥льше 44 тис. грн. ф≥нансових санкц≥й.

” процес≥ мон≥торингу найб≥льше порушень ви¤влено в ќдес≥, ƒонецьку,  иЇв≥ та ’арков≥. ” таких м≥стах ¤к ≤вано-‘ранк≥вськ, Ћуганськ ≥ „ерн≥г≥в не ви¤влено жодного порушенн¤. ѕорушенн¤ в≥дбувалис¤ лише там, де адм≥н≥страц≥¤ та/або власники дозвол¤ли њх.

Ц √оловне враженн¤ актив≥ст≥в, ¤к≥ проводили мон≥торинг, Ц масов≥ под¤ки в≥д р¤дового персоналу ресторан≥в ≥ кафе за те, що њм стало легше дихати. Ц говорить  ост¤нтин  расовський, зав≥дувач сектором контролю над тютюном ”крањнського ≤нституту —тратег≥чних досл≥джень ћќ« ”крањни. Ц «акон виконуЇ переважна б≥льш≥сть ресторан≥в не через страх покаранн¤, а тому, що люди розум≥ють: в≥льн≥ в≥д тютюнового диму прим≥щенн¤ Ї кращими ≥ дл¤ персоналу, ≥ дл¤ в≥дв≥дувач≥в. Ќекурц≥, ¤к≥ становл¤ть 75% дорослого населенн¤ ”крањни, стали в≥дв≥дувати т≥ ресторани, ¤ких вони ран≥ше уникали.  урц≥ ж швидко зрозум≥ли, що це зовс≥м не важко Ц вийти раз на годину на перекур, а пот≥м повернутис¤ у незадимлене прим≥щенн¤. ƒе¤к≥ курц≥ нав≥ть задоволен≥ тим, що, завд¤ки закону, вони стали курити менше сигарет. ѕереважна б≥льш≥сть украњнц≥в повод¤ть себе ¤к в≥дпов≥дальн≥, цив≥л≥зован≥ люди, ¤к≥ розум≥ють шк≥длив≥сть тютюнового диму дл¤ здоровТ¤, ≥ тому р≥вень виконанн¤ закону нав≥ть кращий, н≥ж ми оч≥кували.

Ц ќсобисто ¤ перев≥рила б≥льше 20 заклад≥в  иЇва, б≥льш≥сть з ¤ких Ц паби, ресторани та н≥чн≥ клуби. ’очетьс¤ в≥дзначити, що в≥дв≥дувач≥ курили лише у к≥лькох ≥з них - так званих ЂVIP-закладахї. ƒозвол¤ючи курити, власники дорогих ресторан≥в демонструють безв≥дпов≥дальне ставленн¤ не лише до власного б≥знесу та закону, але й по в≥дношенню до здоров'¤ прац≥вник≥в та в≥дв≥дувач≥в, Ц зауважила ёл≥¤ —олоха, кер≥вник мед≥апроект≥в √ќ Ђ∆итт¤ї. Ц —тов≥дсоткове виконанн¤ д≥ючого закону Ц це справа часу та активност≥ громад¤н-в≥дв≥дувач≥в заклад≥в харчуванн¤, ¤ких закликаю активно захищати своЇ право на бездимне пов≥тр¤.

Ц ”  иЇв≥ наш≥ волонтери промон≥торили майже 120 кафе, бар≥в, ресторан≥в, паб≥в ≥ н≥чних клуб≥в, ≥ ми констатуЇмо високий р≥вень виконанн¤ закону не лише власниками заклад≥в, а й самими кл≥Їнтами. “акож ми не спостер≥гали зменшенн¤ к≥лькост≥ в≥дв≥дувач≥в у закладах, нав≥ть у пабах. ƒо реч≥, у 2010 роц≥, коли ще д≥¤в закон про Ђчастковий розпод≥л м≥сць дл¤ курц≥в ≥ не курц≥вї, ми проводили мон≥торинг ≥ тод≥ закону про розпод≥л не дотримувалась б≥льш≥сть ресторан≥в. ÷е доводить, що частков≥ заборони були не ефективн≥. ѕ≥сл¤ початку д≥њ нового закону ситуац≥¤ зм≥нилась на протилежну: у 91% обстежених заклад≥в у  иЇв≥ б≥льше не кур¤ть, Ц каже директор ≤нституту ћед≥а ѕрава, кер≥вник проекту Ђ ињв без тютюнового димуї “арас Ўевченко. Ц ўодо окремих заф≥ксованих нами випадк≥в порушень, то по вс≥х них уже написано скарги до ƒержспожив≥нспекц≥њ, ≥ ми оч≥куЇмо на в≥дпов≥д≥. «акликаЇмо вс≥х не бути байдужими ≥ в раз≥ ви¤вленн¤ порушень не просто спостер≥гати, а надсилати скарги, таким чином захищаючи своЇ право на безпечне дл¤ здоровТ¤, незадимлене пов≥тр¤.

ѕ≥д час проведенн¤ мон≥торингу волонтери неоф≥ц≥йно опитували оф≥ц≥ант≥в та бармен≥в стосовно њх ставленн¤ до закону. як ви¤вилос¤, вони на 100% п≥дтримують нововведенн¤. ” закладах, де кур¤ть, персонал стаЇ заручником ситуац≥њ, коли адм≥н≥страц≥¤ ставить короткочасн≥ економ≥чн≥ вигоди вищими за здоровТ¤ своњх прац≥вник≥в та законн≥сть веденн¤ б≥знесу.

” той же час, за даними ƒержстату, к≥льк≥сть прац≥вник≥в у закладах ресторанного господарства зб≥льшилас¤ на 4,5% у грудн≥ 2012 р. у пор≥вн¤нн≥ ≥з груднем 2011 р. —ередн¤ зарплатн¤ прац≥вник≥в ресторан≥в у грудн≥ 2012 р. зросла на 14% у пор≥вн¤нн≥ з груднем 2011 р., тобто б≥льше, н≥ж в ус≥х галуз¤х економ≥ки ”крањни в середньому. “ому побоюванн¤ про те, що через новий закон оф≥ц≥анти стануть Ђздоровими, але б≥днимиї, в ”крањн≥, ¤к й у вс≥х ≥нших крањнах, де запроваджено аналог≥чн≥ закони, не п≥дтверджуютьс¤. «в≥льненн¤ прим≥щень ресторан≥в в≥д тютюнового диму виг≥дне ≥ дл¤ здоровТ¤, ≥ дл¤ економ≥чного добробуту.

horizontal rule

http://adic-ukraine.narod.ru /coalition/

Hosted by uCoz