Коаліція громадських організацій та ініціатив
|
Прес-реліз 3 листопада 2010 року Сигарети зі смаком фруктів можуть заборонитиВ листопаді 2010 року в Уругваї пройде Четверта сесія Конференції Сторін Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров`я із боротьби проти тютюну (РКБТ). Порядок денний сесії, зокрема, передбачає розгляд проекту керівних принципів здійснення Статей 9 та 10 Конвенції, які, серед іншого, рекомендують країнам «заборонити або обмежити» деякі інгредієнти, які використовуються в тютюнових виробах. Деякі українські ЗМІ помилково повідомляють, що передбачено внести повну заборону використання будь-яких інгредієнтів, за винятком тютюну, які додаються до тютюнових виробів. І робиться помилковий висновок – усі сигарети треба забороняти, адже у 97% сигарет використовуються добавки. Насправді пропозиція принципово інша – країнам рекомендується «заборонити, або обмежити» не всі інгредієнти, а лише ті, які використовуються для підвищення смакової привабливості тютюнових виробів, наприклад, цукру чи ароматизаторів; а також інгредієнтів, які використовуються для створення враження, що тютюнові вироби нібито корисні для здоров’я, або підвищують енергійність, наприклад, фруктів чи кофеїну. Такі обмеження вже законодавчо запроваджено в Канаді, Австралії, Таїланді, США, Франції. «Одним зі шляхів досягнення передбаченого Державною програмою результату може бути обмеження використання полуничного, персикового та інших ароматичних складників, які збільшують привабливість тютюнових виробів, особливо серед молоді», - зазначається в листі МОЗ України від 22 жовтня 2010 року до Кабінету Міністрів України. «До складу тютюнових виробів вже багато років додаються різноманітні ароматичні та інші речовини, – говорить Костянтин Красовський, завідуючий відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України. - Справа в тому, що деякі види тютюну мають настільки огидний смак, що сигарети, які містять такий тютюн, неможливо курити. Це дещо нагадує солодкий сироп для дітей, у якому розчинені гіркі ліки. Але якщо гіркі ліки сприяють здоров’ю, то будь-які тютюнові вироби лише шкодять йому», – додає пан Красовський. Останніми роками на ринку України з’явилися сигарети з полуничним, персиковим та іншим привабливим смаком. Головною метою додавання таких інгредієнтів є збільшення привабливості тютюнових виробів для молоді та особливо для дівчат. Проведені у США дослідження показали, що 17-річні підлітки втричі частіше вживають ароматизовані сигарети, ніж 25-річні люди. Спеціальний комітет, який працював за дорученням Європейської комісії, у своєму звіті від 6 липня 2010 року визначив, що цілий ряд ароматичних добавок збільшують привабливість тютюнових виробів і таким чином стимулюють початок куріння серед молоді. Чим більш привабливими є тютюнові вироби, тим у більшого числа людей виникає залежність від їх вживання, що врешті приводить до зростання рівня хвороб і смертей. До того ж певні добавки використовуються для зміни кислотно-лужного балансу тютюнового диму, щоб збільшити кількість нікотину у формі газу, який набагато сильніше діє на мозок і викликає залежність. Бажання тютюнових компаній безконтрольно додавати цукор, фрукти чи інші речовини у тютюнові вироби для збільшення їх привабливості суперечить інтересам охорони здоров'я населення. У статті 4 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» проголошена пріоритетність політики у сфері охорони здоров'я у порівнянні з фінансовими, податковими та корпоративними інтересами суб'єктів господарювання, діяльність яких пов'язана з тютюновою промисловістю. Коаліція громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» закликає органи влади України підтримати проект рекомендацій ВООЗ і невідкладно заборонити використання полуничних, персикових та інших добавок, які спокушають молодь почати курити, а також обмежити використання всіх інших добавок, які сприяють залученню людей до куріння, або заважають людям припинити курити.
|